Personeel log in »
Uw specialist in communicatie techniekVoor meer informatie bel 0591-788517
CTNED

Fiber to the Home (FttH)

Een glasvezelaansluiting is "een glasvezelverbinding tot aan de woning". Het wordt ook wel Fiber to the Home (afgekort tot FTTH) genoemd.

Bij andere technieken zoals kabelinternet of ADSL bestaat een gedeelte van het netwerk wel uit glasvezelverbindingen, maar het laatste deel van wijkcentrale/wijkverdeler tot aan de woning, is twisted-pair of coaxkabel. Deze vormen verreweg het grootste aandeel van de aansluitingen. Bij FTTH is ook dat laatste stuk naar de woning glasvezelkabel. De term FTTH wordt overigens door de providers niet vaak gebruikt, waarschijnlijk omdat de term wat te technisch is.

Naast de aanduiding FTTH wordt er onderscheid gemaakt in:

  • Fiber to the node / neighbourhood (FTTN) / Fiber to the cabinet (FTTCab). Glasvezel tussen grote centrales.
  • Fiber to the curb (FTTC) / Fiber to the kerb (FTTK). Glasvezel naar het wijkverdelerkastje in de straat. De verbinding met de woning geschiedt met coax- of telefoonkabel. ADSL wordt aangeboden vanuit de wijkcentrale. VDSL wordt in enkele plaatsen ook vanuit een wijkverdeler aangeboden. Dit werd voorheen ook een glasvezelaansluiting genoemd, maar dat bleek bij de klant verwarring te geven.
  • Fiber to the building (FTTB). Glasvezel naar het gebouw. Dit is een technische ruimte in een bedrijfspand. Dit wordt ook wel eens verward met Fiber to the Business.
  • Fiber to the home (FTTH). Glasvezel tot aan de meterkast.
  • Fiber to the office (FTTO). Glasvezel tot in een bedrijfspand.
In al deze facetten kan Communicatie Techniek Nederland u van dienst zijn. Neem contact met ons voor meer informatie