Doorgaan naar artikel

Het verloop van een glasvezelaansluiting!

In een tijd waar alles draait om kwaliteit en snelheid, is glasvezel één van de trends. Steeds meer huishoudens en bedrijven gaan over op glasvezel om de kwaliteit van internet en/of televisie te verhogen. Toch blijft het voor veel mensen onduidelijk wat er precies gedaan wordt voorafgaand aan de aansluiting van glasvezel. In deze blog leren wij u alles omtrent het verloop tijdens het aansluiten van glasvezel. 

Glasvezelaanleg door CTNed.

CTNed voert voor onder andere providers de aanleg van glasvezel uit. CTNed houdt zich bezig met het volledige proces tijdens de aanleg van glasvezel. Tijdens dit proces is het belangrijk dat er nauwkeurig en professioneel te werk wordt gegaan, hier legt CTNed dan ook de focus op. Het verloop van het aanleggen van glasvezel wordt verdeeld in 6 stappen, namelijk:

1. Schouwen

Schouwen betekent het bepalen van de locatie van het glasvezel modem in een woning. Bijna altijd is dit de plek waar het huidige modem ook hangt, bij veel woningen zit het modem in de woonkamer of in de meterkast. De taak van de schouwer is om te bepalen of de plek geschikt is voor het nieuwe glasvezelmodem. Naast het bepalen van de locatie van het modem is het ook de taak van de schouwer om de locatie waar de kabel de woning binnen komt te bepalen. Hiervoor proberen wij eigenlijk altijd bestaand ingangen te gebruiken.

Voordat wij onze verdere diensten gaan uitvoeren is het van belang dat de klant hiervoor akkoord geeft, het schouwen is dus erg belangrijk. Schouwen vindt vaak huis-aan-huis plaats, vaak worden projecten op grote schaal uitgevoerd. Op het moment dat de schouwer meerdere malen niemand aantreft laat hij/zij een kaart achter waar opstaat hoe een schouwafspraak gemaakt kan worden. Benieuwd voor welke projecten CTNed heeft mogen schouwen? Klik dan hier voor meer informatie.

2. Inblaastechniek

CTNed is gespecialiseerd in inblaasprojecten. Wij beschikken over een eigen inblaasteam, van alle gemakken voorzien. Onze monteurs kunnen alle denkbare glasvezel inblaasklussen uitvoeren. Ook het inblazen op grote schaal is geen probleem, wij hebben diverse haspelwagens en buizenwagens die alles mogelijk maken, bekijk hier bijvoorbeeld eens een aantal projecten. Al onze monteurs zijn in-house opgeleid en hebben jarenlange ervaring. CTNed kan op grote schaal inblaasprojecten uitvoeren, zowel in Nederland als in Duitsland.

3. Distributiepunt lassen

Een distributiepunt is het verdeelstation in de wijk die gekoppeld is aan een POP (Point of Presense), het is vergelijkbaar met een elektriciteitshuisje. Vanuit het distributiepunt worden de glasvezelkabels verdeeld naar de huizen. Een POP is het hoofdverdeelstation waaruit de glasvezelkabels de woonwijken ingaan, het is een knooppunt in een netwerk waar zich modems en servers van internetproviders bevinden. Wat wij doen is het aan elkaar lassen van glasvezelkabels, dit betekent dat twee verschillende kabels direct verbonden worden. De lassen worden afgewerkt met een lascassette, dit wordt vervolgens in een grondmof geplaatst.

“CTNED ONTZORGT VAN A TOT Z TIJDENS DE GLASVEZELAANLEG”

4. Huis- of bedrijfsaansluiting

Wij sluiten de glasvezelkabel in uw huis of bedrijfspand aan, dit doen wij door de kabel op de afgesproken locatie de woning in te brengen en vanuit daaraan te sluiten op het afgesproken punt. Precies zoals dat vooraf tijdens het schouwen is overlegd. Het moment van de aansluiting wordt altijd in overleg tussen met klant en CTNed gedaan. De huisaansluitingen worden vakkundig en professioneel uitgevoerd door de ervaren monteurs binnen CTNed. Benieuwd naar een aantal voordelen? Bekijk dan hier onze projecten omtrent huisaansluitingen!

5. POP-Centrale meting

Op het moment de glasvezelkabel is aangesloten is het van belang dat deze werkt. Dit test CTNed door middel van een POP-Centrale meting. Deze meting wordt uitgevoerd door twee van onze medewerkers, er wordt gecontroleerd of kabel onderweg niet gebroken of geknikt is. Dit wordt gedaan door een lichtstraal door de kabel te sturen, op het moment dat de lichtstraal van de POP naar de woning goed aankomt weten wij zeker dat de kabel optimaal functioneert.

6. Beheer en onderhoud

De aanleg van de glasvezelkabel was een ontzettende stap vooruit, echter komt er meer bij kijken dan enkel het aanleggen van de kabel. Beheer en onderhoud is erg belangrijk. CTNed is de specialist in het aanleggen, maar ook in het beheren en onderhouden van de kabel. Het onderhouden en beheren van de kabel wordt verdeeld in drie onderdelen; technische ondersteuning, contact met instemmingsverleners en monitoring. Technische ondersteuning houdt in dat wanneer er bijvoorbeeld een knik in de kabel zit, deze gerepareerd moet worden.

Het contact met de instemmingsverleners houdt in dat er met belanghebbenden regelmatig contact moet zijn. De kabels liggen in grote gebieden waar veel partijen iets over te zeggen hebben, communicatie is hier dus belangrijk. Monitoring is belangrijk om mogelijke problemen voor te zijn. Door gegevens en statistieken in de gaten te houden kun je problemen voorkomen. CTNed heeft op het gebied van beheer en onderhoud veel ervaring.

Bekijk meer nieuws

nl_NLNL