Doorgaan naar artikel

Verschillende soorten aansluitingen!

In dit artikel zullen we dieper ingaan op de verschillen tussen glasvezelaansluitingen in nieuwbouw en bestaande bouw. We zullen de uitdagingen bespreken waarmee glasvezelmonteurs te maken krijgen, de benodigde aanpassingen en de voordelen die glasvezel biedt, ongeacht het type woning. Door een beter begrip van deze verschillen kunnen we een duidelijker beeld krijgen van wat er nodig is om de voordelen van glasvezel naar alle hoeken van onze samenleving te brengen.

 

Wat is glasvezel?

Voordat we verder gaan, is het belangrijk om te begrijpen wat glasvezel is. Glasvezel is een dunne draad van puur glas, met een doorsnede van ongeveer 125 micron. Het bestaat uit een kern van zeer zuiver glas, omgeven door lagen glasvezelmateriaal dat wordt gebruikt om het signaal te geleiden. In tegenstelling tot traditionele koperen kabels, die elektriciteit gebruiken om gegevens te verzenden, gebruiken glasvezelkabels lichtgolven om informatie te transporteren. Hieronder zullen we verder gaan met de 2 voordelen van glasvezel die jij nog niet wist.

Glasvezelaansluiting bij nieuwbouw

In nieuwbouwprojecten worden tegenwoordig vaak glasvezelinfrastructuur en -kabels al tijdens de bouw geïnstalleerd. Dit betekent dat toekomstige bewoners kunnen profiteren van directe glasvezelaansluitingen in hun woningen. Het resultaat? Een snelle en stabiele internetverbinding die klaar is voor de moderne digitale behoeften. Nieuwbouwwijken bieden vaak ook de mogelijkheid om te kiezen uit verschillende glasvezelproviders, waardoor bewoners kunnen genieten van concurrentie op het gebied van prijs en diensten.

Glasvezelaansluiting bij bestaande bouw

Bij bestaande bouw daarentegen kan het aansluiten van glasvezel een iets complexere en uitdagendere taak zijn. Terwijl nieuwbouwwoningen al zijn uitgerust met glasvezelinfrastructuur, ontbreekt deze vaak in oudere gebouwen. Dit betekent dat glasvezelmonteurs nieuwe kabels moeten trekken vanaf de straat tot in de woningen. De toegankelijkheid van kabels en leidingen kan een obstakel vormen, waarbij muren, vloeren en andere structuren moeten worden overwonnen.

Bovendien kunnen er bij bestaande bouw al andere bekabelingssystemen aanwezig zijn, zoals koperen telefoonlijnen of coaxiale kabels voor kabeltelevisie. Dit vereist dat glasvezelmonteurs zorgvuldig interferentie identificeren en vermijden bij het aansluiten van glasvezel. Soms is het zelfs nodig om conversieapparatuur of adapters te gebruiken om de verschillende technologieën met elkaar te verbinden.

Het Blauwe Paviljoen - CTNED

Conclusie

Het aansluiten van glasvezel in zowel nieuwbouw als bestaande bouw brengt verschillende uitdagingen met zich mee. Bij nieuwbouw is de glasvezelinfrastructuur vaak al aanwezig, waardoor de focus ligt op het aansluiten van de glasvezelkabels in de woningen. Dit resulteert in snelle en stabiele internetverbindingen voor de bewoners, met keuzemogelijkheden tussen verschillende providers.

Meer glasvezeltechniek van CTNed

Communicatie Techniek Nederland is een professioneel en vakkundig bedrijf in de glasvezeltechniek, gevestigd in het noorden van het land. Zowel in Nederland als daarbuiten bieden wij onze diensten aan. Omdat de markt continu in beweging is, zijn wij dat ook. Wij staan open voor nieuwe ideeën, zijn gek op een uitdaging en maken gebruik van de nieuwste technieken in ons vakgebied. Meer weten over ons of onze projecten? Klik dan op één van onderstaande knoppen!

Bekijk meer nieuws

nl_NLNL