Doorgaan naar artikel

Wat gebeurt er bij de aanleg van glasvezel?

We ontkomen er niet aan, glasvezel. Naast de digitalisering, gebruik van apps en het rijden van elektrische auto’s is ook de aanleg van glasvezel een grote trend in ons land. We laten het meestal maar gewoon over ons heenkomen, er komt iemand aan de deur die komt schouwen, er wordt een kabel gegraven en even later wordt de kabel aangesloten in de woning. Maar is dit nou echt alles wat er gebeurt? In dit artikel vertellen wij alles wat er bij uw thuis en in de omgeving gebeurt wanneer er glasvezel wordt aangesloten.

Gebeurtenissen waar u niet voor thuis hoeft te zijn

Tijdens de start en de voorbereidingen hoeft u vrijwel niks te doen. U hoeft hier dan ook (meestal) niet voor thuis te zijn. Deze gebeurtenissen worden meestal in de volgende volgorde uitgevoerd:

1. In deze stap wordt de de glasvezelkabel in de straat gelegd. Hier worden de stenen uit de grond gehaald en kan het zijn dat er in de berm wordt gewerkt. U hoeft hier niet voor thuis of bij uw bedrijf te zijn, wel kan het zijn dat de auto aan de kant moet. Verder blijft uw huis altijd bereikbaar, de straat wordt namelijk niet afgezet in deze stap.

2. Nadat de kabel is aangelegd wordt hij doorgetrokken naar de woning. Er wordt met een speciale boor een smalle doorweg gecreëerd onder uw tuin, waar vervolgens de kabel wordt doorgeschoten. Ook hier hoeft u verder niet voor aanwezig te zijn of acties te ondernemen.

CTNED-Busje
inblaastechniek-1
Distributiepunt lassen - CTNed

Gebeurtenissen waar u wel voor thuis moet zijn

Nadat u de voorbereidende fase heeft afgerond, is het tijd om een vervolg te geven aan het proces omtrent uw glasvezelaansluiting. In de volgende fases wordt verwacht dat u thuis bent en u enigszins heeft ingelezen in de vervolgstappen zodat u niet voor verassingen komt te staan.

1. De eerste vervolgstap is het naar binnen brengen van de glasvezelkabel. Hierbij wordt een gat in de muur geboord, waar de kabel doorheen zal gaan. De plek waar naar binnen wordt geboord kunt u zelf bepalen. Vervolgens plaatst onze specialist een FTU in uw woning. Een FTU is een speciaal modem waar de glasvezelkabel uiteindelijk op wordt aangesloten.
 
2. Deze stap is alleen interessant voor mensen die ook een abonnement afnemen bij de provider. Hiervoor komt namelijk een specialist langs om de modem in te stellen zodat u prettig kunt inernetten. Wanneer dit allemaal is geïnstalleerd bent u helemaal klaar om gebruik te maken van het supersnelle netwerk.
 

Meer glasvezeltechniek van CTNed

Communicatie Techniek Nederland is een professioneel en vakkundig bedrijf in de glasvezeltechniek, gevestigd in het noorden van het land. Zowel in Nederland als daarbuiten bieden wij onze diensten aan. Omdat de markt continu in beweging is, zijn wij dat ook. Wij staan open voor nieuwe ideeën, zijn gek op een uitdaging en maken gebruik van de nieuwste technieken in ons vakgebied. Meer weten over ons of onze projecten? Klik dan op één van onderstaande knoppen!

Bekijk meer nieuws

nl_NLNL